Lisa Borstlap
– directrice en initiator van alle opleidingen  

DE MENS HERSCHEPT ZICHZELF ZO LANG HIJ LEEFT

Geboren einde oorlogstijd in Bilthoven 1945. Moeder van 4 kinderen en 5 kleinkinderen, vrouw en levenspartner van Danny Becher. Lisa tekende altijd graag en merkte als kind dat de tekentaal een internationale taal is.
Na 13 jaar Vrije School Opleiding te Den Haagstudeerde Lisa in medisch/ pedagogische- en psychiatrische instituten in Nederland, Zwitserland en Duitsland, waar ze ook werkte.
Muziek en Creatieve communicatie, taal, gebaar en zelfexpressie als therapievormen werden haar bekwaamheden. Door jarenlange ervaring als heilpedagoge, ontwikkelde zij veel therapeutisch oefenmateriaal voor kinderen en volwassenen.

Zij vond dat: “de innerlijke beelden die ieder met zich meedraagt, je leven drastisch beïnvloeden” De vraag die daaruit resulteerde was: “Hoe kan je op een directe, effectieve manier die innerlijke beelden zo veranderen en herprogrammeren, dat je er baat bij hebt, op alle gebieden van je leven?”

 

Lisa in India –

locale school Pitchandikuilayam

De noodzaak om de taal van de psyche te begrijpen bracht haar in kontact met: Mira Alfassa: “de Moeder”, die haar uitnodigde in haar internationale school te werken in India. Tijdens dit 13-jarig verblijf in Zuid India, Pondicherry Auroville, heeft zij naast de beoefening van de integrale Yoga van Sri Aurobindo de Oosterse cultuur kunnen ervaren en verwerken in een door haar opgericht kunstnijverheid centrum voor de allerarmsten. Uit de opbrengst werd de infrastructuur voor een nieuwe internationale stad Auroville bekostigd.
Dagelijks hoorde ze wel 20 dialecten en vele talen: hoe communiceer je dan?
Als prodeo werker had zij 600 mensen in dienst waaronder vele Tibetaanse vluchtelingen. De Dalai Lama en Indira Ghandi, bezochten haar voorbeeldige, met vele sociale voorzieningen, interculturele bedrijf. Zij exporteerde handgeweven en geborduurde kleding en symbolische wandkleden enz.

 

Lisa in India –  

Lisa’s specifieke onderzoek werd:

“Wat kun je doen met mensen waarmee verbaal kontact niet mogelijk is?
Hoe kan de tekening als plattegrond, en zelfexpressie als communicatiemiddel dienen?
Wat is het verband tussen lichaam ziel en geest, wanneer een gebied trauma ondergaat?
Hoe kan je het gezonde gebied in de mens zo aanmoedigen, dat de mens zichzelf weer kan genezen?
Hoe werkt klank en vorm op het lichaam, op de orgaanfuncties en de hersencoördinatie?
En hoe kan dit alles zichtbaar, hanteerbaar en testbaar worden?

Met duizenden mensen en vooral kinderen op deze planeet heeft Lisa al getekend. Spirituele psychotherapie van R.Beesley, de werken van Sri Aurobindo, Inyat Kan, Jung, Pearl, Erickson, Assagioli e.a. gaven haar een duidelijke oriëntatie voor deze therapievorm.

Terug in Holland, sinds 1981, geeft zij muzieklessen, stembevrijding, klankbehandelingen en consulten. Landelijke Mandala Teken Workshops en cursussen rond thema’s zoals woede, agressie en pestgedrag, rouwverwerking bij verlies en afscheid, iconologie, godinnen in iedere vrouw, licht, stilte en energie heelbeelden maakten haar tot een bekende Nederlander als ’tekentaal deskundige.’  –  Zij heeft de mandala als kunst en therapievorm gestalte gegeven door hierover honderden workshops, cursussen, lezingen en diapresentaties te houden. Landelijk zijn er heel wat mandaladocenten door haar opgeleid, die vanuit dit gedachten goed mooie boekjes schreven, vanuit haar praktisch geordende modules.
“Lisa is altijd in staat om je eigen getekende beelden te helpen vertalen en de boodschap ervan praktisch toe te passen.”

Als initiator van de Opleiding Genezend Tekenen leidt zij mensen op tot Coach, Tekendocent en Tekentherapeut.
De gemotiveerde docenten en mentoren die aan de opleiding werken en hebben bijgedragen, vormen een goed team om de integriteit van een vakopleiding te waarborgen. De opleiding bestaat inmiddels 30 jaar als onderdeel van het INSTITUUT VOOR KLANK EN VORM.

Lisa Borstlap