De Opleiding is geaccrediteerd bij het KTNO en BATC  

en geregistreerd bij het CRKBO

Genezend tekenen is een lichaamsgerichte, psychotherapeutische, creatieve en communicatieve vorm van kunstzinnige therapie, waarbij de hersensynchronisatie, motoriek en de zintuigen volop meedoen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewust en onbewust, tussen hersenfuncties en motoriek, tussen denken, voelen en emoties en de complexiteit van onze wil. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek wordt geïntegreerd in de lesstof. Daar waar verdrongen beelden rond traumata opgeslagen worden, haalt de tekentherapeut deze op een veilige verantwoorde manier naar boven en helpt ze zichtbaar en bespreekbaar maken, waardoor ze verwerkt kunnen worden. Hierdoor krijgt alles een plek en wordt het leven weer zinvol.

De tekening is een projectieveld van deels onbewuste en bewuste tekens, goed leesbaar in tijd en ruimte, hulp en beproeving, kracht en zwakte. De tekentherapeut geeft vrije en gerichte opdrachten en helpt vertalen tussen denken en voelen, lichaam en leven. De verzameling van je tekentaal vormt een historisch document van de verschillende leeftijdsfasen en de typische kenmerken van je individuatieproces.

Wie schrijf die blijft, maar wie tekent geeft zichzelf direct bestaansrecht en kan zijn eigen werkelijkheid opwaarderen en herscheppen. “Ik teken voor het leven!”

 

Genezend Tekenen studieroutes:

 

In de basistraining kun je ontdekken of je met kinderen of volwassenen wilt tekenen of met beide doelgroepen. Je kunt dan met meerdere diploma´s afstuderen:  Holistisch Tekendocent voor kinderen of voor volwassenen of  voor beiden.

Studenten die geen docent willen worden kunnen workshops of cursussen gaan geven in autobiografische tekenprocessen of doorstuderen voor (Kinder)Coach Beeldend of (Kinder)Tekentherapeut.

Basisstudie 1: Helend Tekenen (21 lesdagen)

Alle basistechnieken, oefeningen en thema’s van Genezend tekenen en Creatieve Communicatie worden in dit jaar behandeld. Dit jaar wordt afgesloten met een eindpresentatie.

Basisstudie 2: Holistisch & autobiografisch werken (33 lesdagen) Deze anderhalf jaar bestaat uit 5 lesblokken:

Blok 1: Visie en Basisvaardigheden

Blok 2: Thema’s van deze tijd

Blok 3: Autobiografisch tekenen

Blok 4: Jezelf profileren

Blok 5: Keuze blok waar je óf je diploma Holistisch Tekendocent voor volwassenen en/of kinderen gaat halen óf je autobiografie gaat afronden.

Verplicht voor wie verder gaat studeren. Beide is ook mogelijk (extra kosten).

Coach Beeldend : opleiding tot coach voor volwassenen (CB) of kinderen (KCB) (20 lesdagen plus 3 supervisiedagen)

De opleiding bestaat uit 20 lesdagen waarin je vanuit een theoretische basis en structuur leert om coachsessies vanuit de tekentaal te geven. Je leert om samen met de cliënt door middel van beel- dende expressie en lichaamswerk het doel helder te krijgen.

Je leert de (onbewuste) informatie die zichtbaar wordt in de tekening of ander beeldend werk vertalen naar concrete, praktische stappen. Vandaaruit stel je een persoonlijk coachtraject samen, waarbij de beeldende werkstukken steeds het uitgangspunt zijn.

Tijdens dit jaar oefen je met proefpersonen.

Je sluit dit jaar af met een praktijk- en theorie-examen voor het diploma CB of KCB.

Tekentherapie: opleiding tot therapeut voor volwassenen (TT) of kinderen (KTT) (33 lesdagen plus 6 leertherapiedagen)

De tekentherapeut start met een hulpvraag en gaat met het getekende beeld van de ziekte of klacht aan de gang. Zij/hij werkt met het zelfhelend vermogen van de cliënt en de (onbewuste) informatie uit de tekening. Counselen n.a.v. teken- en schilderopdrachten geeft heel direct inzicht in hoe de cliënt de regie over zijn leven weer terug kan vinden.

In dit studiejaar oefen je met proefpersonen. Je leert de hulpvraag helder krijgen, de autobiografie en het lichaam betrekken en teken/schildersessies op maat geven. Je krijgt theoretische achtergron- den over diverse psychologische en pathologische processen. Je sluit deze periode af met een praktijk- en theorie-examen om het diploma TT of KTT te halen.